Stuntstep Onderdelen – wieltjes, bars, forks en deck

Meestal koop je een stuntstep in zijn geheel en hoef je geen losse onderdelen te kopen. Je haalt de stuntstep uit de doos, moet een paar dingen vastdraaien en dan kun je gaan stuntsteppen. Toch kan het zijn dat je een onderdeel moet vervangen of misschien wel zelf een stuntstep in elkaar wilt zetten.

Er worden veel Engelse woorden gebruikt. We proberen hier de meeste woorden te vertalen naar het Nederlands, zodat je het een beetje begrijpt:

Wieltjes

Stuntstep wieltjes zijn het meest onderhevig aan slijtage. Let goed op of je wel het huiste formaat hebt en of er lagers zitten in de de stuntstep wieltjes die je koopt.

Pegs

Dit zijn buisjes die je aan het achterwiel vastmaakt. Hier kun je op staan, zodat je gemakkelijker een truc of stunt kunt doen. Er zijn bijna geen stuntsteps waarbij dit standaard wordt meegeleverd, dus dit moet je er vaak bijbestellen.

Clamp

Dit is het stuk waar de stuurpen vast wordt gemaakt aan het voetendek. Hier komt natuurlijk veel gewicht op en we willen niet dat dit kapot gaat. Daarom kun je stevige clamps kopen, die ervoor zorgen dat dit allemaal goed bij elkaar blijft. Een officiële stuntstep kan niet opgevouwen worden, want juist bij dit stuk komt veel zwaartekracht.

Bar

Dit is gewoon het stuur. De meeste stuntsteps hebben een T-Bar. Dat is een stuur in de vorm van een ‘T’. Dit is allemaal lekker recht en maakt het gemakkelijk te stuntsteppen. Veel merken hebben ook een luxer stuur, dan zit er iets meer glooiing in het stuur.

 Fork

Dit is eigenlijk een voorvork, net als bij fietsen. Dit verbindingsstuk zorgt ervoor dat het voorwiel vastzit aan zowel het stuur als aan het voetendek. En het voorwiel wordt hierin met een as vastgezet.

Deck

Dit is het voetendek. Vaak is het juist bij stuntsteppen fijn om extra grip te hebben, anders glijd je heel makkelijk van het voetendek af. Je kunt zo’n grip-plaat los bestellen, maar de meeste stuntsteps hebben extra grip op het voetendek. Denk dan bijvoorbeeld aan een soort schuurpapier, waardoor je steviger blijft staan.

 Head

Dit is het stuk wat het voetendek en de stuurpen aan elkaar verbindt. Je schuift door middel van dit verbindingsstuk deze twee delen aan elkaar. En hierop wordt dan de eerder beschreven clamp vastgemaakt als extra ondersteuning.

Brake

Dit is de rem, en dat is bij een stuntstep nog belangrijker dan bij een gewone step. Je moet natuurlijk op tijd en goed kunnen remmen. De meeste stuntsteps hebben een stalen rem, en niet een plastic systeem. Dit omdat je meer kracht uitoefent, als je bijvoorbeeld van een ramp gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *